Uw energiekosten in kaart brengen

Uw energiekosten in kaart brengen is niet zo moeilijk. Pak uw jaarafrekening er maar bij. Hierop wordt vermeld hoeveel u het afgelopen jaar aan energie en gas heeft verbruikt. Uw energieverbruik duiden ze aan met kWh (kilowattuur) en gasverbruik met m3 (kubieke meter). Dit verbruik is gemeten over het afgelopen jaar. U heeft al een groot deel vooruitbetaald. Daarom vragen ze een voorschotbedrag.

Bijbetalen of terugkrijgen?

Stel dat u onverhoopt toch meer heeft verbruikt dan moet u iets bijbetalen. Hoeveel dat is hangt geheel af van uw verbruik. Het komt vaker voor dan u denkt. Soms wordt een voorschotbedrag te laag ingeschat, en dan moet er dus bijbetaald worden. Dat is dus ook zo bij een hoger verbruik dan gedacht. Besparen is in dit geval dus wel zo verstandig. Niet alleen om de hoge kosten maar u vervuilt het milieu ook. Uw energie en gasverbruik veroorzaakt CO2 uitstoot.

Hoe kunt u besparen op energie?

Maar goed we kijken nu vooral even naar de energiekosten. Als u het verbruik naar beneden weet te brengen, dan verlaagt u uw kosten ook. En dat doen we met besparen. Het bezuinigen op energie kan natuurlijk met heel dingen. Kijk eens naar de frequente wasjes die u draait. Hoe vaker u wast des te meer stroom de wasmachine neemt. De echte stroomvreter is de wasdroger. Dus als u ruimte genoeg heeft hang uw was dan op.

Natuurlijk snappen we dat het gebruik van luxe apparatuur handig is. En we zeggen ook niet wat u wel of niet moet doen. Maar als u besparen wilt dan is de was ophangen het beste. Ook uw vaatwasser neemt best wel veel stroom. Wacht altijd tot uw vaatwasser helemaal vol is. Halve wasjes voor de vaatwasser en wasmachine kost dus meer.

Brandgevaar voorkomen

Het is een kleine moeite om uw stekkers uit het stopcontact te halen. Dit doen de meesten niet. En het is ook veiliger. Brand wordt vaak veroorzaakt door stekkers van ondeugdelijke apparaten. Bijvoorbeeld laders van telefoons hebben de eigenschap brand te veroorzaken. Het is sowieso beter om de originele lader van uw telefoon te gebruiken. En laad alleen wanneer u in de buurt bent. Dan kunt u direct ingrijpen mocht er brand ontstaan.

Gasverbruik drastisch verlagen

Nu is het niet zo dat u zeker weten brand zult krijgen, maar opletten is voorkomen in dit geval. Maar eigenlijk is het energieverbruik niet eens uw hoogste onkostenpost op de energierekening. Dat is uw gasverbruik, gas is ongelofelijk duur geworden. Dus zorg dat u niet meer te lang onder de douche staat. Een douchebeurt neemt al 10 liter water waarbij 0.2 kubieke meter gas nodig is voor warm water. Dit is dan een douchebeurt van vijf minuten. Houdt de douchebeurt dan ook zo kort mogelijk.

Een warme woonkamer is heerlijk als de temperaturen buiten onaangenaam zijn. Maar stel de regel op voor u en het gezin: 20 graden en niet hoger. Ook hoeft de verwarming niet de hele avond aan te staan. Zet deze een uur voordat u naar bed gaat uit. De warmte blijft in dat uur nog hangen.

Uw energiekosten in kaart brengen met een energievergelijking

Nu u uw energiekosten in kaart heeft gebracht en de tips voor besparen heeft gelezen kan het besparen beginnen. Uw beloning zult u zien met de komst van de volgende jaarafrekening. En dat is niet alles, want er kan nog meer bespaard worden. Dat doet u door elk jaar een nieuwe energieleverancier te zoeken. Bespaar nog eens enkele tientjes op uw voorschotnota door over te stappen. Een energievergelijker helpt u met het proces. Geef aan wat uw wensen zijn en u ziet binnen enkele seconden de goedkoopste energiekosten in beeld.

Plaats een reactie